بر اساس آخرین آمار مؤسسۀ ملّی آمار اسپانیا، جمعیت این کشور معادل ۴۶.۶۹۸.۵۶۹ نفر در سال ۲۰۱۸ میلادی بودهاست. از این میزان، جمعیتی حدود چهار میلیون و هفتصد و نوزده هزار نفر را مهاجران تشکیل میدهند؛ به عبارت دیگر، حدود %۹۰ جمعیت کشور را اسپانیاییها و %۱۰ را مهاجران به خود اختصاص دادهاند. برای دانستن ترکیب اصلی مهاجران در اسپانیا به نمودار زیر توجه شود که بر اساس آمار وبسایت estatista.com تهیه شدهاست:
همان گونه که در نمودار بالا دیده میشود، میتوان ترکیب ملیتهای مهاجر و فراوانی آنها را در اسپانیا بازشناخت. بیشترین تعداد مهاجران را مراکشیها به خود اختصاص دادهاند که جامعۀ بزرگی را در این کشور تشکیل دادهاند و تقریباً در همۀ اسپانیا میتوان آنها را دید. جمعیت مراکشیها اغلب در آندالوسیا و کاتالونیا ساکن هستند. بعد از مراکشیها، با اندکی اختلاف، رومانیاییها هستند و در رتبههای بعدی، مهاجران کشورهای بریتانیا، ایتالیا، چین، کلمبیا، اکوادور، آلمان، بلغارستان، فرانسه و پرتغال قرار دارند.
یادآوری میشود که بیشتر مهاجران به اسپانیا را افرادی تشکیل میدهند که از خارج از مرزهای اتحادیۀ اروپا به این کشور آمدهاند (حدود %۵۹.۵)، در حالی که از میان دَه ملیت اول موجود در جدول، شش ملیت اروپایی هستند.
هر یک از این گروه مهاجران در بخشهایی از اسپانیا تمرکز دارند؛ مثلاً جمعیت مهاجران بریتانیایی اغلب در استان والنسیا، بهویژه در شهر آلیکانته ساکن هستند. یک گروه مهاجر که بسیار به چشم میآیند، چینیها هستند. اگرچه چینیها از نظر تعداد در رتبۀ چهارم مهاجران قرار گرفتهاند، اما در دو شهر بزرگ اسپانیا، یعنی مادرید و بارسلونا متمرکز و به کسب و کار مشغول هستند، به طوری که هماکنون سوپرمارکتهای کوچک در شهر مادرید، تقریباً به طور کامل در اختیار آنهاست. جمعیت آنان در بارسلونا نیز چشمگیر است و حضور آنان در کسب و کار رستوران و بار در این شهر محسوس است. آمار جمعیتی نیز این مشاهدات را تأیید میکند. در نمودار زیر، توزیع جمعیتی چینیها در اسپانیا نشان داده شدهاست:
چنانکه در نمودار دیده میشود، تمرکز جمعیتی مهاجران چینی در دو شهر مادرید و بارسلونا بسیار بیشتر از سایر مناطق اسپانیاست.
در ترکیب مهاجرتی اسپانیا، گاهی نیز موارد جالب و نادری دیده میشود؛ به عنوان مثال، در شهر کوچکی نزدیک سویا در استان آندالوسیا به نام «کوریا دِل ریو» (Coria del Rio)، کسانی زندگی میکنند که یا ژاپنی هستند و یا از ریشۀ ژاپنی و دورگه به شمار میآیند. دلیل این موضوع به قرن هفدهم بازمیگردد. زمانی که امپراطور ژاپن سفیری را به همراه چندین سامورایی به اسپانیا فرستاد که در این روستای کوچک ساکن شدند. امروزه نام خانوادگی ۷۰۰ نفر از ۲۵ هزار ساکن شهر «کوریا دِل ریو»، «ژاپن» است.
از تعداد مهاجران ایرانی چه میدانیم؟
در سالهای اخیر، روند مهاجرت ایرانیان به اسپانیا رشد بیشتری داشتهاست. بخش عمدۀ این مهاجرتها به منظور تحصیل در دانشگاههای اسپانیا، بهویژه در دو شهر مادرید و بارسلونا بودهاست. بخش دیگری از ایرانیان بر اساس قانون تمکن مالی و با خرید مِلک یا سرمایهگذاری در بانک اقامت میگیرند و عموم افرادی که از طریق این قانون به اسپانیا میآیند، در آندالوسیا و اطراف شهر مالاگا ساکن هستند.
اگر در وبسایت www.ine.es یا همان مؤسسۀ ملّی آمار اسپانیا نگاهی کنیم، تعداد ایرانیان ساکن اسپانیا (که آدرس پستی ثبتشده در سیستم شهرداریهای این کشور دارند،) در سال ۲۰۱۸ میلادی، تعداد ۵۱۳۵ نفر بودهاست (۲۷۲۸ نفر مرد و ۲۴۰۷ نفر زن). این پایگاه اینترنتی اجازه میدهد تا آمار ریزتر و دقیقتری از توزیع این جمعیت در شهرها و استانهای مختلف اسپانیا را نیز مشاهده کنیم. بر این اساس، جمعیت ایرانیان در چند شهر پرجمعیت اسپانیا به قرار زیر است:
شهر |
مادرید |
بارسلونا |
مالاگا |
سویا |
والنسیا |
تعداد مهاجران |
۷۱۵ |
۵۶۲ |
۵۲۲ |
۲۳ |
۶۴ |
همان گونه که دیده میشود، تجمع اصلی ایرانیان در سه شهر مادرید، بارسلونا و مالاگا میباشد و بقیۀ جمعیت مهاجران در نقاط مختلف این کشور به صورت پراکنده زندگی میکنند؛ به عنوان مثال، در استان «ناوارا» در شمال اسپانیا، ۱۴ نفر ایرانی ساکن هستند و یا در شهر آلمریا ۷ نفر ایرانی زندگی میکنند. نکتۀ حائز اهمیت این است که ایرانیان مقیم کشور اسپانیا عموماً برای تحصیل و یا راهاندازی کسبوکار و گاهی به عنوان متخصص در مراکز اداری و دانشگاهی این کشور مشغول کار هستند.
با عنایت به دسترسی نداشتن ایرانیان مقیم اسپانیا به محصولات غذایی با ذبح حلال، خدمات فرهنگی، آموزشی و رفاهی مناسب برای خانوادهها، و نیز وجود مشکلات عدیده مربوط به امور مالی، بانکی و ارزی، نیاز به راهاندازی مرکز یا «انجمن دوستی ایرانیان مقیم اسپانیا» محسوس است.
نظر شما